- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Scriitori despre România
"Scriitori despre România" este un eveniment realizat de asociaţia non-guvernamentală "Freedom Smile", eveniment ce invită publicul pe data de 18 februrarie (Parlamentul European) la o discuţie cu cinci dintre cei mai importanţi scriitori contemporani români, vorbind despre ultimele lor cărţi publicate. Detalii pe site-ul Freedom Smile
Dan Alexe, scriitor, jurnalist și realizator de documentare multipremiate, va vorbi despre frumoasele povestiri din volumul "Miros de roşcată amară" și "Dacopatia și alte rătăciri românești", roman pe care autorul îl vede „Un simbol nimerit al identității de substituție, căutată astăzi de mulți români și numită de mine dacopatie, este «chipul lui Decebal» care sluțește coperta acestei cărți, precum și faleza Dunării acolo unde traversase Traian. Da, basorelieful cu Decebal: cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa (55 de metri), cioplită în stâncă de 12 sculptori-alpiniști, ale cărei lucrări au durat 10 ani (1994–2004), ideea și finanțarea (un milion de dolari) aparținându-i lui Iosif Constantin Drăgan. Inscripția de la baza statuii, Decebalus rex – Dragan fecit, care combină un nume slavon (Dragan) cu o banală formulă epigrafică latină (X fecit), mi se pare revelatoare pentru golul identitar românesc de azi. Tocmai acest contradictoriu gol identitar e cartografiat în prezenta carte, fără însă a se propune modalități de a-l umple. Cartograful cultural poate doar constata, informa, amuza, alerta. E ceea ce am încercat să fac. Semper valete.“
Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii România din Iași, unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori romani, membru al uniunii Scriitorilor din România, o sa vorbească despre romanul său emoționat și plin de umor "Fetița care se juca de-a Dumnezeu". Dan Lungu o sa aducă în discuție și romanul "Sunt o baba comunistă!", roman ce a stat la baza piesei de teatru „Baba comunistă”, a cărei premieră a avut loc în 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda. Versiunea franceză a cărții a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franța, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatura central-europeană „Angelus” în 2011.
Radu Aldulescu a debutat in 1993, la Editura Albatros, cu romanul "Sonata pentru acordeon", pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Autorul o sa vorbească despre "Ana Maria si ingerii" (Editura Cartea Romaneasca, 2010) și romanul Istoria Regelui Gogoșar (apărut tot la Editura Cartea Românească.)
„Ca să scrii roman trebuie să păţeşti ceva. Să te întîlneşti cu ursul în pădure, să cazi de pe puntea vaporului în mijlocul oceanului, să fii scos din casă şi din oraş de un echipaj al poliţiei comunitare, la miezul nopţii şi în miezul iernii, fără niciun ban în buzunar, eventual la cererea familiei… Nu este, desigur, o condiţie suficientă, dar în ce mă priveşte o consider extrem de necesară. Asta cu atît mai mult cu cît o mică parte doar dintre păţaniile mele (Dumnezeu ne încearcă fiindcă ne iubeşte) s-a sublimat-exacerbat în conţinutul celor nouă romane pe care le-am scris pînă acum.” (Radu Aldulescu)
Ioan T. Morar, scriitor, jurnalist, diplomat și activist civic din România. Scriitorul o sa vorbeasc despre ultimele sale c rti publicate: "Lindefeld" i "Negru i Rosu".
George Cornel Popa este prozator, dramaturg şi regizor. Născut pe 6 iulie 1957 în comuna Popricani, judeţul Iaşi, a absolvit Facultatea de Construcţii (Iaşi, 1986) şi UNATC, secţia Regie Film (Bucureşti, 1997). A lucrat peste zece ani în presa scrisă (Opinia Studenţească, Zig-Zag, Timpul etc.), apoi a făcut televiziune, teatru, film şi publicitate. Este membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1997. Autor a nouă volume – proză scurtă, roman, teatru, eseu –, a obţinut Premiul Liviu Rebreanu pentru debut (Cincizeci şi şase de blitzuri şi alte chestii, Institutul European, 1992) şi Premiul Uniter pentru Cea mai bună piesă românească a anului (Viaţa mea sexuală, Unitext, 2005). În 2014 i-au apărut volumele: Salonul de masaj – la Editura All şi Ura – la Editura Cartea Românească. "Ultima cina cu Leonardo. Anula" i "Salonul de mesaj" sunt romanele pe care scriitorul George Cornel Popa o să le discute la evenimentul "Scriitori pentru România", pe data de 18 februarie.
Cărţile pot fi achiziţionate de la Librăria Europa Nova din Bruxelles. Lansările de carte vor fi urmate de sesiuni de autografe. Pentru participare vă rugăm să vă înscrieţi la adresa de email corobana@gmail.com